Terug naar de oorsprong - Bieslandse Bos deel 2

Terug naar de oorsprong - Bieslandse Bos deel 2

Twee weken geleden was te lezen dat ik samen met Kay mijn eerste Hof van Delfland-ervaring mocht beleven. Midden in het natte en mistige Bieslandse Bos mochten wij ervaren hoe een kudde paarden kan helpen bij het vergroten van zelfvertrouwen en het inzichtelijk maken van groepsrollen. Daarna bleven we in de therapeutische sfeer door te zien hoe het wroeten in de grond kan helpen bij re-integratietrajecten…

Het lijkt een steeds groter fenomeen te worden: het terugkeren naar de natuur om te ‘gronden’ en de inzet van eeuwenoude methoden om beter in je vel te zitten. Steeds vaker worden er coachingstrajecten in de natuur aangeboden waarmee er van medicatie en de sofa van de psycholoog wordt afgestapt. Er wordt hierbij teruggegaan naar onze oorsprong:  de natuur. Op zich ook wel logisch, want zijn wij mensen niet ook gewoon begonnen als zoogdieren die naast elkaar leefden en vanuit ons overlevingsinstinct handelden?

 
Dit overlevingsinstinct heeft bij ons mensen in de loop der eeuwen de nodige veranderingen ondergaan. Zo hebben we geleerd dat maskers en muren prima kunnen werken om jezelf staande te houden in een groep. Een groep kan je soms veel gemakkelijker accepteren wanneer je je anders voordoet dan dat je daadwerkelijk bent. Werkt prima, toch? Maar lopen we hiermee niet het gevaar onszelf uit het oog te verliezen? En, in het ergste geval, raak je zo je eigen identiteit en kwaliteiten niet kwijt? Bovenal, vergroot dit alles onze overlevingskansen wel echt?
 
"Wanneer je als mens in contact komt met paarden zullen zij reageren op een onderliggende emotie
 
Evelien Olyslagers van Paardeninzichten vertelt ons hier meer over: Dieren, met name paarden, hebben een erg groot overlevingsinstinct. Zij zoeken een kudde bij elkaar die te vertrouwen is. In deze kudde vervult ieder een eigen rol, die de kans op het overleven van de algehele kudde vergroot. Wanneer je als mens in contact komt met paarden zullen zij reageren op een onderliggende emotie of gemoedstoestand die jij meebrengt. Zij reageren dus puur op wat jij uitstraalt, waardoor maskers en muren weinig zin meer hebben.
 
Evelien is paardengedragsdeskundige. Samen met haar kudde paarden biedt zij in het Bieslandse bos (en in een VT -wonenwaardige, zelfvoorziende stal) sessies aan individuen en groepen. Door middel van haar kudde paarden probeert zij te bereiken dat deelnemers anders leren kijken naar hun kwaliteiten en deze vervolgens ook in durven te zetten, zodat maskers af en muren omlaag kunnen gaan. De paarden helpen hierbij omdat zij jou simpelweg niet kunnen vertrouwen als lid van de kudde wanneer jij je ware identiteit verbergt. Een eerste sessie bij Eveline bestaat dan ook uit het bewegen van jou in de kudde. Welke energie pak jij of pakken juist de paarden op? Is de kudde behoedzaam of juist ontspannen en bij welk paard van de kudde voel jij je op je gemak? Evelien legt uit dat dit wat kan zeggen over jouw eigen positie in een groep. Trek je naar de leider of de volger, de vechter of de vluchter? 
 
 
In de inleidende sessie die ik samen met Kay bij Paardeninzichten volg, komt vooral de uitwisseling van de energie erg goed naar voren. Of het nu komt doordat ik midden in mijn zomervakantie zit of niet, ik merk dat ik samen met het paard naast mij in een erg luie bui beland. Er wordt gegaapt en staand geslapen. Kay daarentegen voelt meer connectie met de actieveling van de kudde: een imposant, wit paard dat graag even wil laten weten dat hij er is (voor wie Kay een beetje kent: actieveling is een understatement voor de dagelijkse agenda die Kay hanteert). Tijdens het meebewegen met de kudde bekijkt Evelien het gedrag van de paarden en vertaalt dit naar onze persoonlijke eigenschappen. Wat maakt ons een betrouwbaar lid in de kudde op dit moment en wat maakte bij aanvang dat de aandachtstrekker de behoefte voelde om tegen ons aan te lopen?
 
Beladen met nieuwe informatie over de effecten van onze persoonlijke eigenschappen in een groep, laten we de kudde met rust en praten we na over de verschillende sessies die Evelien aanbiedt. Bij Paardeninzichten kun je namelijk kiezen om een dergelijke sessie alleen te doen, maar er zijn ook steeds meer teams, groepen collega’s, of ouders met kinderen die gezamenlijk de kudde in gaan op ontdekkingstocht naar hun rollen in het team. Ik weet in ieder geval waar mijn volgende personeelsuitje naartoe gaat!
 
 
Waar Paardeninzichten zich richt op groepsdynamiek, werkt aan de andere kant van het Bieslandse bos Margriet met individuele trajecten om zelfvertrouwen te vergroten. In de grote oogsttuin/stadstuinderij BuitenLeeft die Margriet runt, is iedereen welkom en alles mogelijk. Mensen uit de grote stad (en zonder tuin) mogen hier zelf komen tuinieren en oogsten, maar het echte mooie werk gebeurt bij Margriet zelf. Zo biedt zij bijvoorbeeld coaching om bij psychische problemen of na een burn out weer terug te keren in het werkende leven. Of niet. Alles mag. Bij Margriet draait het om het ervaren van successen, hoe klein ook: van luizenbestrijding tot het laten groeien van pompoen. Margriet weet: succeservaring is de sleutel tot het vergroten van zelfvertrouwen. Puurder dan het laten groeien van je eigen eten kan volgens mij niet.
Over overleven gesproken. 
 
Benieuwd hoe Kay de dag heeft ervaren? Lees hier haar blog. 
 
 

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Workshops
Stielman Koffiebranders
Eten & drinken
Workshops
Dreams skate- en surfschool & shop
Sport & avontuur
Workshops
Workshops
Eten & drinken
Ontspanning
De Delflandhoeve
Ontspanning
Workshops
Sport & avontuur

Buiten Zijn in het Bieslandse Bos

BuitenLeeft
Eten & drinken
Familie & kids
Ontspanning
Sport & avontuur
Familie & kids
Ontspanning
Sport & avontuur