Op avontuur in het Buytenhout

Op avontuur in het Buytenhout

Yes! Langzaamaan ziet het er naar uit dat we weer meer naar buiten mogen. En dat betekent dat we weer het avonturenpad op kunnen. Lekker nieuwe gebieden ontdekken in Hof van Delfland. Wij zijn dit keer op bezoek gegaan bij Regiopark Buytenhout-West om alvast te vertellen wat voor moois daar allemaal te zien is. Maar bovenal wat er te beleven valt!


Voordat we weer met onze snufferd de polder induiken, eerst nog even een kort stukje over het Regiopark, want dit is niet zomaar weer een natuurlijk gebied. Het is de groene long van de Randstad. Het is een aaneenschakeling van oude polders, nieuwe bossen en parken en mooie waterpartijen die ondanks de ligging - tussen uitdijende steden - bewaard is gebleven. Maar het heeft zeker wat voeten in de ‘klei’ gekost om dit gebied te beschermen tegen projectontwikkelaars die het wilde omtoveren tot Vinexwijk nummer zoveel, vertelt Jet ons.Jet is onze geweldige gids van vandaag. Zij is sinds 2015 eigenaar van stadsboerderij BuytenDelft en bovendien al jaren actief om het groene gebied goed en wel op de kaart te zetten. 


De stadsboerderij is een waar paradijs voor kinderen én volwassenen. Educatie, beleving en vermaak staan op de stadsboerderij centraal. Zo is er genoeg ruimte om te ravotten in de mega waterspeelplaats en ervaar je de boerderijdieren pas echt wanneer je ertussen staat. Zo besmeurde de varkentjes onze camera.
 

In aanraking komen met de dieren en planten zodat het contact met de natuur groter wordt, is hier het streven. Jet vertelde ons bovendien dat ze ook voor scholen of verjaardagsfeestjes hele leuke dingen organiseren, zoals een ‘maak je eigen vuur’ workshop.

Tip: BuytenDelft maakt ook eigen leuke filmpjes over al hun boerderijdieren onder de titel Buytenweetjes, bekijk ze hier.Na alle dieren, vooral de geitjes, geknuffeld te hebben, neemt Jet ons verder mee het gebied Buytenhout-West in. Want naast de stadsboerderij zijn er nog vele pittoreske en avontuurlijke plekken te ontdekken. Neem bijvoorbeeld het Arboretum-Heempark Delft. Dit park is in 1966 aangelegd als groene compensatie bij de stadsuitbreiding van de gemeente Delft. Hier huizen een hoop bijzondere oude bomen en inheemse planten. 


Maar ook wanneer je daar niks om geeft, is het een prachtige en speciale ervaring om er rond te lopen. En juist nu alles super mooi in bloei staat, zijn de doorkijkjes nog mooier (bijvoorbeeld die naar de Bieslandse Bovenpolder). Wij waren niet de enige die de schoonheid ervan vastlegde.
 
Jet knijpt er hier tussenuit, maar niet voordat ze ons aanraad om via de ‘bomentuin’ (Arboretum betekent bomentuin) het Polderpad naar Klein Delfgauw te nemen. Dit is een zogenaamd oud kerkenpad. Een pad dat in gebieden met verspreide bewoning de kortste verbinding tussen boerderijen en een centraal gelegen kerk vormde. Daar waan je je even zo’n 1500 jaar terug in de tijd, lopend op weg naar de Kerk. Halverwege het pad kom je weer terug naar de tegenwoordige tijd, want hier vind je een helofytenfilter (moerasfilter). Misschien denk je dat daar niet zoveel aan is omdat je alleen een flink stuk moeras ziet met heel veel overjarig riet. Maar hier kan je een spannend mini paadje dwars door het hoge riet vinden. Je waant je gelijk midden in een zompige jungle terwijl je de rietzangers en kleine karekieten rondom je hoort zingen en baltsen. Wat ons betreft echt een aanrader!
 
 
Bij Klein Delfgauw slaan we links de hoek om en zien we aan onze rechterhand de Bieslandse Bovenmolen en met daarachter de Bieslandse Benedenpolder. De polders doen hun naam eer aan, want meteen valt het enorme hoogteverschil op. De molen pompte in vroegere jaren dan ook het water van laag naar hoog. 
 

Onze aandacht wordt echter weggenomen door het vogelkijkscherm tegenover de molen. Hier kijken wij uit op een vernat stuk weiland. We turen er op los naar, terwijl we zelf worden begluurd door de tureluren, plevieren, kieviten, visdieven en kluten. De twee laatstgenoemde broeden zelfs op een kunstmatig vlot wat is aangelegd midden op het plasje.Op de terugweg van het vogelscherm naar de stadsboerderij loop je langs een geweldige oeverzwaluwwand. Dit is een betonnen wand met gaten en lijkt op een steile zandwand waar de oeverzwaluw normaal zijn nest in maakt. Het is er een drukte van jewelste, ze vliegen in en uit als acrobaten om onder andere te foerageren op de vele muggen. En bovendien zijn ze nu ook druk bezig om hun nest in orde te maken. Want vanaf augustus vliegen ze alweer terug naar Afrika om te overwinteren. Dus ga snel kijken.
 

Zo! Dit was een klein inkijkje in al het moois wat Buytenhout te bieden heeft. Er is zoveel te doen. Geniet ook nog van het avonturenpad de BiesBush, de vaart ten zuiden van de Hertenweide, de (bio)diverse Krekenpolder en natuurlijk Hoeve Biesland. Wij hadden daar helaas niet allemaal tijd voor en wenken je dan ook om deze zelf te gaan avonturieren!  Eigenlijk is 1 dag niet genoeg. Zelfs daar hebben ze in de BuytenHout iets op gevonden namelijk Stadscamping Delftse Hout.

Wij komen in ieder geval nog een keer terug naar dit mooie stukje van Hof van Delfland. In ons volgende artikel lees je hier alles over!

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden