Proef de Westlandse tafeldruif

Proef de Westlandse tafeldruif

Ieder jaar, meestal in augustus, start het oogstseizoen van de Westlandse tafeldruiven. Liefhebbers kunnen niet wachten en komen dagelijks bij de kwekerij vragen of ze al kunnen proeven. Maar Hilde en Arnold Jansen kweken biodynamisch en laten de natuur het ritme bepalen. Des te meer zonneschijn, des te sneller de druiven geoogst kunnen worden en het winkeltje in de kas open gaat. Kom jij, als de tijd rijp is, ook proeven van deze juweeltjes?

Ik ben vreemd gegaan

De druiven van Hilde en Arnold verdienen enkel het beste. Immers, het zijn de laatste der Mohikanen. Honderd jaar geleden stond het Westland vol met druivenkassen. Helaas hebben de Westlandse druiven plaats moeten maken voor hun goedkopere buitenlandse neef. “Deze is heel het jaar door te verkrijgen en dat aspect heeft onze druif de kop gekost. Hartstikke zonde, want iedereen die beide soorten proeft, vindt de Westlandse druif vele malen smaakvoller”, aldus Hilde. “Ze zijn dan misschien duurder en seizoensgebonden, maar oh zo lekker! Een vaste klant gaf toe dat hij 'was vreemd gegaan', maar dit was blijkbaar niet bevallen, want hij kocht zijn druiven alweer snel bij ons”.
 

Weegbaar, meetbaar en aanwijsbaar

Nadat het echtpaar de overstap naar enkel druiven maakte, besloten zij ook direct biologisch te gaan kweken. In de loop der jaren bleek dat dit toch niet geheel bevredigend was. Biologisch lijkt namelijk steeds meer op gangbare teelt. “Alles moet weegbaar, meetbaar en aanwijsbaar zijn en daar wilden wij vanaf”, legt Arnold uit. “Het gaat om dat fingerspitzengefühl”, vult Hilde aan. “Daarom zijn wij voortaan biologisch dynamisch. Dit betekent dat wij onze keuzes baseren op wat wij zien, voelen, horen, ruiken en proeven”.
 

Een goed begin

Er zijn apparaten die het suikergehalte in de druif meten. Dit soort 'snufjes' vinden de druivenkwekers uit Den Hoorn maar onzin. “Je moet zelf ervaren hoe een druif smaakt en aan de hand daarvan beslissen wanneer je ze rijp vindt voor verkoop”, vindt Arnold. Bij dynamische teelt wordt er veel aandacht aan de grond besteed. Heel logisch eigenlijk. Een goed begin is het halve werk. “Dankzij een goede basis, groeien de bomen sterker en zijn dus ook beter beschermd tegen ziekten”, vertelt Hilde.

 

Uniek streekproduct

Ook voor de druif geldt: haastige spoed is zelden goed. “Een paar maanden geleden stonden er al mensen voor de deur die druiven wilden kopen. Helaas moeten we die dan teleurstellen”. Hilde legt uit dat druiven seizoensgebonden producten zijn. “Wij verwarmen de kassen niet en zijn dus echt afhankelijk van de seizoenen”. Het ene jaar zijn er eerder druiven dan het andere. Dit is afhankelijk van de temperatuur. Blijft het langer koud, dan laten de druiven ook langer op zich wachten. 
 

Pure smaakbeleving

Voor een stukje nostalgie, ontspanning en pure smaakbeleving moet je naar Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight. Het besef dat deze druiven ooit booming business in de regio waren, wordt duidelijk als je de oude foto's aan de wand ziet en het verhaal van het echtpaar hoort. Als je door de druivenserres loopt of aan de lange houten tafel geniet van de druiven, word je meteen bevangen door een geval van acute ontspanning. “Ik hoor vaak van mensen dat als ze hier binnen stappen het net lijkt alsof ze op vakantie zijn”, lacht de druivenkweekster.
 

Welkom

Vanaf de maand mei, wanneer alles groeit en bloeit, tot half november, wanneer het druivenseizoen wordt afgesloten, kunnen bezoekers genieten van verrassende en inspirerende rondleidingen in de druivenserres en vanaf half augustus kunnen er natuurlijk druiven geproefd en gekocht worden in het winkeltje. Ook is het mogelijk om de rondleiding te combineren met een lekkernij of streeklunch. 

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Kunst & cultuur

Bijzondere tuin Arboretum-Heempark Delft

Arboretum-Heempark Delft
Stadsboerderij de Wilgenhof
Kunst & cultuur
Workshops
Familie & kids
Ontspanning
Bed & Breakfast Hoeve Cornelia
Kunst & cultuur
Workshops
Eten & drinken
Eten & drinken
Familie & kids
Workshops
Eten & drinken
Ontspanning
Streekproducten
Kunst & cultuur
Workshops
Eten & drinken
Ontspanning
Streekproducten
Eten & drinken
Familie & kids
Wandelen & fietsen
Workshops
Streekproducten