Bourgondisch Buytenhout

Bourgondisch Buytenhout

Vandaag gaan ik (Hannah) en Frits gebied Buytenhout verkennen. Dit is een natuur- en recreatiegebied tussen Delft, Zoetermeer en Pijnacker-Nootdorp. Eerst zal ik ons even kort voorstellen; ik ben Hannah, fotograaf en mijn vriend Frits is kok. Samen vinden we het heerlijk om nieuwe plekken te ontdekken en te proeven! Onze missie van vandaag is dan ook: Buytenhout verkennen en onderweg genoeg ingrediënten verzamelen om vanavond wat lekkers te maken. 

We besluiten met de trein naar Delft te gaan om daar een ov-fiets te huren. Mocht je uit Rotterdam komen en zin hebben in een wat langere route dan kun je ook prima op de fiets gaan. Vanaf Rotterdam Centrum is het ongeveer 45 minuten fietsen naar het Buytenhout. 
 
 
Vanaf station Delft is het slechts tien minuutjes fietsen naar het Delftse Hout. Hier parkeren we onze fietsen zodat we een rondje om ‘de Grote Plas’ kunnen wandelen. En prachtig gebied waar je in de zomer heerlijk kunt zwemmen. Maar daar is het nu nog even te koud voor!
 
 
Hier gaan we op wildpluktocht. We vinden onder andere paardenbloemen, waar je ‘lekkere’ thee van kunt zetten (viel een beetje tegen). En ook de bloemetjes van de dovenetel zijn eetbaar. Mooi als garnering!
 
 
Maar daslook, waar we eigenlijk naar op zoek zijn, komen we niet tegen. Gelukkig heb ik voordat we de deur uitgingen nog snel de ‘wildplukwijzer’ op mijn telefoon gezet. Een handige app waar plukplekken worden aangegeven.
 
 
Ik zie dat er een stukje verderop in ‘De Balij en het Bieslandse bos’ daslook staat. En ja hoor, een klein wandelingetje verder staat we opeens in een zee van daslook. Bijzonder om te zien hoe in Buytenhout de verschillende bossen naadloos in elkaar overlopen. Tijdens onze wandeling hebben we de natuur geen moment verlaten. 

 
Na deze prachtige wandeling pakken we onze fietsen weer en rijden we door naar Hoeve Biesland. Dit is een biologisch-dynamische boerderij waar onder andere groenten, vlees, brood en rauwe melk wordt geproduceerd en verkocht. 
 
 
We doen wat boodschappen in de boerderijwinkel, kroelen met de koeien en eten een lekker broodje. Kleine tip: als er een bord staat waarop wordt aangeraden om de melk eerst door te koken, luister daar dan naar! Je zou daarna anders wel eens buikpijn kunnen krijgen...
 
 
Hierna stappen we weer op de fiets. Onderweg nemen we even een kleine pauze. Op dit prachtige plekje vinden we kleefkruid. 
 
 
In principe kun je dit eten. Maar of het een goed idee is? Het kleeft namelijk ook aan je tong!
 
 
Voordat we weer terug naar het station gaan stoppen we nog even kaasboerderij van Leeuwen in Nootdorp. Hier kopen we een lekker stuk boeren belegen kaas.
 
 
Ook de terugweg is weer prachtig! Hier fietsen we door het Delftse Hout
 
 
Eenmaal thuis gaan we aan de slag met onze verzamelde ingrediënten. We maken dumplings met onze zelfgeplukte daslook en de heerlijke kaas van Van Leeuwen. Smaakt goed!
 
 

Recept dumplins met daslook en belegen kaas

Ingrediënten
Flinke bos daslook in dunne reepjes gesneden (eerst goed wassen)
200 gram geraspte belegen kaas
20 gyoza vellen
50 gram gedopte doperwten
10 slagen zwarte peper
1 eetlepel bloem
4 eetlepels water
Flinke scheut zonnebloemolie
Ter garnering: gesneden bosui, rode peper, daslook en wat sesamzaadjes
 
 
Laat de gyoza vellen ontdooien.
Maak een mengsel van de kaas, daslook en zwarte peper.
Blancheer de doperwten 1 a 2 minuten.
Maak een papje van 1 eetlepel bloem en 4 eetlepels water.
Schep ongeveer 1 kleine eetlepel van de vulling op het midden van een gyozavel. Smeer met je vinger de randen van het vel in met het bloempapje en plak het vel dicht. Herhaal dit bij al je vellen. Leg ze op een met bloem bestuifde ondergrond. 
Doe een flinke scheut olie een hapjespan en laat heet worden. Leg de gyoza's in de pan en bak ongeveer 2 minuten per kant totdat ze mooi goudbruin en krokant worden. Bak de laatste minuut de doperwten mee. 
Leg de gyoza's op een bord en garneer met bosui, daslook, rode peper en sesamzaadjes.
 
 

Wildpluk met mate

Let op! Wildplukken is officieel verboden, het valt onder stroperij. In de praktijk word je niet snel beboet maar kijk altijd naar de regels van de grondeigenaar of beheerder van een gebied. Staatsbosbeheer laat kleine hoeveelheden wildplukken toe maar hou er wel rekening mee dat het ook voedsel is voor dieren en stuifmeel en stampers van bloemen belangrijk zijn voor de voortplanting. Daslook is ook buiten het wild verkrijgbaar bijvoorbeeld via de Oogstmarkt in Rotterdam en via Rechtstreex. Meer informatie over de do's en don'ts van wildplukken vind je via Staatsbosbeheer

hallo hier ben ik

Geen resultaten gevonden
Eten & drinken
Eten & drinken
Familie & kids
Ontspanning
Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight
Eten & drinken
Kunst & cultuur
Streekproducten
Boerderij het Lansingerland
Familie & kids
Eten & drinken
Streekproducten
Wandelen & fietsen

Molens, vlinders en de fruitige oase van Jomajole

Jomajole kersenkwekerij

Het groene verkeer: wandelen door Zoetermeer!

Lunchcafé de Zoetelaar

Top 5 low budget vakantie-uitjes